Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Δελτίο Τύπου

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Τελείωσε το καλοκαίρι και μπαίνουμε σε ένα από τους πιο δύσκολους χειμώνες της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας.  Η αλήθεια είναι πως η καλοκαιρινή ραστώνη μας βοήθησε στο να χαλαρώσουμε και να ξεχάσουμε για λίγο τα προβλήματά μας, και η όποια άνοδος του τζίρου προήλθε από την σχετικά καλή τουριστική σαιζόν ήταν μια ανάσα για τους περισσότερους ειδικά στις τουριστικές περιοχές.  Ο χειμώνας όμως είναι προ των πυλών.  
Οι “έκτακτες” εισφορές, η εισφορά επιτηδεύματος, η αύξηση στο ΦΠΑ στις επιχειρήσεις εστίασης και γενικά οι πειραματισμοί του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης έχουν καταστροφικά αποτελέσματα στην αγορά.  Η μικρομεσαία επιχείρηση, που αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα επιβίωσης, επιβαρύνεται επιπλέον με περισσότερα βάρη από όσα μπορεί να σηκώσει και η αναλγησία των κυβερνώντων οδηγεί σε απόγνωση τον εμπορικό κόσμο.  Σαν να μην έφτανε το γεγονός πως η έλλειψη ρευστότητας έχει οδηγήσει τις επιχειρήσεις σε απελπιστική κατάσταση, οι τράπεζες, παρ’ όλες τις εξασφαλίσεις και εγγυήσεις του ελληνικού κράτους, εξακολουθούν το κερδοσκοπικό παιχνίδι τους και δεν δείχνουν καμία διάθεση να βοηθήσουν την δοκιμαζόμενη τάξη του μικρομεσαίου έμπορου / επιχειρηματία.

Η τάξη των μικρομεσαίων εμπόρων δεν αντέχει άλλο.  Δεν μπορεί να είναι το αποκούμπι του κάθε υπουργού που δεν του βγαίνουν τα κουκιά.  Δεν είναι δυνατόν να καλείται να πληρώνει τις αδυναμίες του εισπρακτικού μηχανισμού .  Οι φόροι και οι εισφορές πέφτουν επί δικαίων και αδικών και ειδικά με τις περαιώσεις κάθε φορά επωφελούνται οι φοροδιαφεύγοντες και οι απατεώνες.  Οι νομοταγείς από την άλλη πλευρά, από τον φόβο μήπως μπούνε στο μάτι της εφορίας, πληρώνουμε περαιώσεις για να μην βάλουμε τον έφορο στο μαγαζί μας.

Αρκετά με τις διαπιστώσεις  Όλοι μας ξέρουμε τι δεν πάει καλά στην οικονομία της Ελλάδας.  Σημασία έχει να μην μένουμε στην διαπίστωση.  Είναι καθήκον μας, ως πλουτοπαραγωγική τάξη να απαιτήσουμε από τους κυβερνώντες να σεβαστούν τον πλούτο του Ελληνικού Λαού.  Οφείλουμε να απαιτήσουμε να ακουστεί η φωνή μας από αυτούς που εκλέγουμε.  Οφείλουμε να προσφέρουμε ο καθένας μας τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας για να βοηθήσουμε το κράτος να σταθεί στα πόδια του για να μπορέσει και η αγορά να επιστρέψει σε ανοδική πορεία.

Ως Ένωση Ελευθέρων Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Πολυγύρου και Κεντρικής Χαλκιδικής θέλουμε σε πρώτη φάση να προτείνουμε στην κεντρική αλλά και τοπική εξουσία τα παρακάτω:

1.    ενίσχυση επιχειρηματικότητας
    • Σταθερό περιβάλλον ανάπτυξης
    • Σταμάτημα των εξαγγελιών για νέα μέτρα για να επέλθει ισορροπία στην αγορά
    • Εισροή ξένων κεφαλαίων μέσα από αύξηση της ανταγωνιστικότητας
    • Καταπολέμηση της γραφειοκρατίας
    • Εξαναγκασμός των τραπεζικών ιδρυμάτων να δώσουν μια ανάσα ρευστότητας στην επιχειρηματικότητα.  Γι’ αυτό δόθηκαν άλλωστε και οι εγγυήσεις.

2.    Φορολογία
    • Αναμόρφωση και απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και παγίωσή του για τουλάχιστον 10 χρόνια
    • Βελτίωση του εισπρακτικού μηχανισμού ώστε να εισπράττονται οι φόροι από όλους αναλογικά με την ικανότητα του καθενός
    • Μείωση του ΦΠΑ στα είδη βασικής κατανάλωσης στο 6% για να αυξηθεί η κατανάλωση και να πέσει το κόστος διαβίωσης
    • Μείωση του ΦΠΑ στα είδη εστίασης! Ο ανταγωνισμός το έχει στο 6% εκεί πρέπει να το έχουμε και εμείς!

3.    Ασφάλιση
    • Ενίσχυση του ΟΑΕΕ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
    • Απόδοση ευθυνών σε αυτούς που κατασπατάλησαν τα αποθεματικά του ταμείου και επιστροφή των χαμένων χρημάτων μας.
    • Τέλος στην ποινικοποίηση της εκπρόθεσμης καταβολής εισφορών.  Οι ασφαλισμένοι στην φυλακή δεν παράγουν εισόδημα.
    • Μείωση των εισφορών τουλάχιστον μέχρι να ορθοποδήσει η αγορά, για να είναι εφικτή και η πληρωμή τους από όλους μας.
    • Πάταξη της εισφοροδιαφυγής με κριτήρια.  Δεν είναι το ίδιο το μαγαζί της γειτονιάς με την ΑΕ των εκατομμυρίων €.
    • Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους συναδέλφους! Η καθυστέρηση πληρωμής των ασφαλίστρων δεν μπορεί να είναι λόγος για να πεθάνουμε στο δρόμο.
    • Σύνταξη στους συναδέλφους σε εύλογο χρονικό διάστημα. Είναι ανεπίτρεπτο ο ελεύθερος επαγγελματίας να πρέπει να κλείσει την επιχείρησή του, να πληρώσει εφορίες και να κλείσει τα βιβλία του, και να πρέπει να περιμένει μήνες ολόκληρους χωρίς σύνταξη έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου από το ταμείο.  

4.     περιορισμός εξόδων
    • Σμίκρυνση δημοσίου τομέα στους απολύτως απαραίτητους
    • Έλεγχος, αξιολόγηση, επιβράβευση αλλά και επίπληξη ανάλογα με την προσφορά του καθενός

5.    Ισόρροπη ανάπτυξη - Αποκέντρωση σε όλα τα επίπεδα:
    • μετακίνηση των υπουργείων σε επαρχιακές πόλεις.  Στην εποχή της πληροφορίας οι αποστάσεις είναι μηδενικές.  Δεν είναι ανάγκη να είστε όλοι μαζεμένοι στο κέντρο της Αθήνας για να βρείτε ο ένας τον άλλο.  Θα δώσετε ζωή στην επαρχία και ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα σε όλη τη χώρα.
    • Κίνητρα στις επιχειρήσεις για να μετακινηθούν εκτός λεκανοπεδίου Αττικής.  Καμία επιχείρηση να μην μπορεί να επιδοτηθεί ή να ανοίξει στο λεκανοπέδιο με χρήση επενδυτικών προγραμμάτων.  
    • Κίνητρα στις επιχειρήσεις της επαρχίας για να μείνουν εντός συνόρων και να συνεχίσουν να παράγουν και να αναπτύσσονται  
      • επιδότηση των εισφορών των εργαζομένων.
      • Φορολογικές ελαφρύνσεις στις περιοχές κοντά στα σύνορα για να σταματήσει η αιμορραγία προς τις όμορες χώρες.
    • Βελτίωση των υποδομών για να γίνει η μετακίνηση εμπορευμάτων πιο εύκολη και οικονομική και να αναπτυχθεί η επαρχία σε μεγάλο βαθμό


Τα παραπάνω είναι ένα δείγμα από τις προτάσεις μας πολύ επιγραμματικά.  Δεν είναι εύκολο να γίνουν πράξη αλλά δεν είναι και αδύνατο.  Αν υπάρχει πολιτική βούληση όλα γίνονται.  Και εδώ είναι που είναι αναγκαία η συσπείρωση όλων μας.  Κάθε έμπορος πρέπει να συστρατευθεί με τους συναδέλφους του.  Κάθε εμπορικός σύλλογος με τους συλλόγους της περιοχής του.  Όλοι μαζί πρέπει να απαιτήσουμε να γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις των πολιτικών για αποκέντρωση, ανάπτυξη, περιορισμό της ασυδοσίας και πρέπει να παλέψουμε όλοι μας από το μετερίζι του ο καθένας για την βελτίωση της αγοράς και της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας.  

Δεν υπάρχουν δανεικά πλέον για να στηριχθούμε.
Δεν υπάρχουν σύμμαχοι, μόνο εχθροί.
Πρέπει να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο και να αλληλοβοηθηθούμε.

Στηρίζουμε τα μαγαζιά μας και όχι τις πολυεθνικές!
Στηρίζουμε την περιοχή μας!



Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                    Η Γ. Γραμματέας




Στράτος Παπαδημητρίου                            Χαρούλα Όρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου