Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Έωλο συνταγματικά το χαράτσι για τα ακίνητα - Με μαζικές προσφυγές απαντούν οι νομικοί

Ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας έχει ήδη επισημάνει σωρεία θεμάτων που αναμένεται να απασχολήσουν τα δικαστήρια στις ρυθμίσεις του νέου τέλους. Έγκριτοι νομικοί θεωρούν ότι η υπέρμετρη επιβάρυνση της ιδιοκτησίας με φόρους ισοδυναμεί με δήμευσή της, πράγμα που απαγορεύει ρητά το Σύνταγμα, ενώ προσανατολίζονται σε μαζικές προσφυγές.
Ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Γ. Αδαμόπουλος, αναφέρει ότι "είναι σημαντικό για την επίλυση ενός τόσο σημαντικού θέματος να επιληφθεί η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, για να μην εμπλακούν οι πολίτες σε μακροχρόνιες δικαστικές εκκρεμότητες".
Ο ίδιος προσθέτει ότι "η ακίνητη περιουσία φορολογείται τόσο ως προς την... κατοχή της, όσο και κατά την μεταβίβαση, αλλά και την παραγωγή εισοδήματος από αυτήν. Μία νέα φορολογική επιβάρυνση, δημιουργεί αφόρητη πίεση στην ακίνητη ιδιοκτησία, συρρικνώνει την αξία της, προσβάλλοντας έτσι τον πυρήνα του σχετικού συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος και καταλήγει σε αποτελέσματα που προσλαμβάνουν δημευτικές διαστάσεις".
Σύμφωνα με τον ΔΣΑ, θέμα νομιμότητας προκύπτει και από τη διαδικασία καταβολής από τους ενοικιαστές αλλά και από το αν η ΔΕΗ μπορεί μέσω των λογαριασμών της να εισπράττει νομίμως τέτοιους φόρους.
Ο ΔΣΑ προτείνει στους θιγόμενους προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια ζητώντας την αναστολή στην καταβολή του τέλους, επικαλούμενοι, όταν έχουν τις προϋποθέσεις, ανεπανόρθωτη βλάβη και αδυναμία πληρωμής.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου