Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2011

Αλλαλούμ με τα εκκαθαριστικά

ekkatharistiko
Κρύος ιδρώτας λούζει χιλιάδες φορολογούμενους στο αντίκρισμα των ειδοποιητηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για την πληρωμή των έκτακτων εισφορών. 
Υπό την πίεση του χρόνου για άντληση εσόδων, η οποία δεν επέτρεψε διασταυρώσεις για να ξεχωρίσουν υπόχρεοι από μη υπόχρεους και εισοδήματα που υπάγονται σε έκτακτο χαράτσι ή εξαιρούνται, η ΓΓΠΣ εξέδωσε μαζικά εκκαθαριστικά. Τώρα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να τρέχουν στην εφορία, να υποβάλλουν αιτήσεις νέας εκκαθάρισης.

Την ίδια ώρα, μνημειώδεις είναι οι καθυστερήσεις επιστροφών φόρου άνω των 1.500 ευρώκαθώς το υπουργείο Οικονομικών, με φόντο τα άδεια ταμεία, έχει πατήσει φρένο δυσχεραίνοντας και τους ενδεχόμενους συμψηφισμούς που έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν οι φορολογούμενοι.

Στο πεδίο των λαθών, τα πλέον χαρακτηριστικά, τα οποία γνώριζε εκ των προτέρων ότι θα συμβούν το υπουργείο Οικονομικών, περιλαμβάνονται ο συνυπολογισμός εφάπαξ και αποζημιώσεων απόλυσης στο καθαρό ατομικό εισόδημα επί του οποίου υπολογίζεται η έκτακτη εισφορά, όπως άλλωστε και η επιβολή έκτακτης εισφοράς σε ανέργους, ανάπηρους και τυφλούς οι οποίοι εξαιρούνται.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα φορολογούμενου ο οποίος είχε πέρυσι συνολικό καθαρό εισόδημα 38.000 ευρώ αλλά με τη συνταξιοδότησή του έλαβε και εφάπαξ ύψους 120.000 ευρώ.

Το ραβασάκι που έλαβε τον καλούσε να πληρώσει έκτακτη εισφορά 6.320 ευρώ, για συνολικό εισόδημα 158.000 ευρώ, αντί για 760 ευρώ που του αναλογούσαν με το εισόδημα των 38.000 ευρώ.

Το σοκ που υπέστη ήταν τεράστιο, διότι δεν είχε διαβάσει στο εκκαθαριστικό ότι το εφάπαξ εξαιρείται από την έκτακτη εισφορά και πρέπει να υποβάλλει αίτηση για νέα εκκαθάριση.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, αίτηση για νέα εκκαθάριση θα πρέπει να υποβληθεί στην περίπτωση όπου επιβλήθηκε έκτακτη εισφορά εισοδήματος:

· στο εισόδημα από μισθούς, συντάξεις ή πάγια αντιμισθία σε πρόσωπα με βαριά κινητική αναπηρία πάνω από 80% ή πρόσωπο ολικώς τυφλό,

· σε αποζημιώσεις λόγω διακοπής εργασιακής σχέσης

· σε εφάπαξ παροχές ταμείων πρόνοιας και ασφαλιστικών οργανισμών, εφάπαξ επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων κ.λ.π

· σε μακροχρόνια ανέργους, εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ ή σε ανέργους οι οποίοι λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας, έστω και αν το 2010 είχαν εισόδημα αλλά δεν έχουν εισόδημα κατά το χρόνο υπολογισμού της εισφοράς.

Αίτηση νέας εκκαθάρισης θα πρέπει να υποβάλλουν και οι κάτοχοι αυτοκινήτων άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, με παλαιότητα άνω των 10 ετών ή αναπηρικών αυτοκινήτων που απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας καθώς και όσοι κατέχουν μηχανοκίνητα σκάφη ανοιχτού τύπου, ταχύπλοα ή μη, ολικού μήκους έως έξι μέτρα, περιουσιακά στοιχεία τα οποία δεν οδηγούν σε έκτακτη εισφορά αντικειμενικής δαπάνης.

Όσον αφορά στο τέλος επιτηδεύματος θα πρέπει να υποβληθεί αίτηση νέας εκκαθάρισης αν ο φορολογούμενος φαίνεται να χρωστάει 300 ευρώ αλλά:

· Δεν ασκεί δραστηριότητα και έχει υποβάλλει δήλωση διακοπής στη Δ.Ο.Υ πριν την 1η Ιανουαρίου 2010

· Ασκεί δραστηριότητα σε χωριά έως 500 κατοίκους και σε νησιά έως 3.100 κατοίκους (εξαιρούνται οι τουριστικοί τόποι)

· Οι μήνες λειτουργίας λόγω κλεισίματος ή μετασχηματισμού της επιχείρησης είναι λιγότεροι από τους αναφερόμενους

· Για οποιοδήποτε νόμιμο λόγο ( π.χ φορολογία πλοίων).

Αξίζει να σημειωθεί ότι έκτακτη εισφορά εισοδήματος επιβάλλεται με συντελεστές από 1% έως και 4% στο συνολικό καθαρό ατομικό εισόδημα ή στο τεκμαρτό εισόδημα εφόσον αυτό είναι υψηλότερο, το τέλος επιτηδεύματος είναι για φέτος 300 ευρώ και επιβάλλεται στο πολλαπλάσιο ανάλογα με τον αριθμό των υποκαταστημάτων (300 ευρώ για την έδρα και από 300 για κάθε υποκατάστημα), ενώ για τις έκτακτες εισφορές αντικειμενικών δαπανών επιβάλλονται με συντελεστή 5% επί του τεκμαρτού εισοδήματος που προκύπτει από Ι.Χ άνω των 1929 κυβικών, σκάφη, αεροσκάφη και πισίνες.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου