Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Εστίαση: Κόκκινη γραμμή ο ΦΠΑ

fpa1-458x315
Αποφασισμένες να φτάσουν μέχρι τους εκπροσώπους της τρόικας προκειμένου να πετύχουν επαναφορά του συντελεστή του ΦΠΑ στο 13% από 23% που ισχύει από την 1η Σεπτεμβρίου εμφανίζονται οι οργανωμένες αλυσίδες εστίασης.
Η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, που έχει αναδειχθεί σε μείζον πρόβλημα για τις εταιρίες του κλάδου, ήταν και το βασικό θέμα συζήτησης στην πρώτη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων (ΣΕΠΟΑ) που πραγματοποιήθηκε χθες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε ο ΣΕΠΟΑ να επιδιώξει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και τους εκπροσώπους της τρόικας προκειμένου να επανέλθει ο συντελεστής του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης στα προ της 1ης Σεπτεμβρίου δεδομένα.

Η "Γραμμή Μαζινό" που προτίθεται να ακολουθήσει ο σύνδεσμος για να αντικρούσει τα επιχειρήματα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για ανάγκη διατήρησης του ΦΠΑ στα υψηλά επίπεδα του 23%, προκειμένου να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα, θα εστιαστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στην αύξηση της ανομίας και της φοροδιαφυγής που έχει ενταθεί, όπως σημειώνουν τα μέλη του ΣΕΠΟΑ, από την 1η Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τους ίδιους, από την ημέρα όπου αυξήθηκε ο συντελεστής του ΦΠΑ οι αποδείξεις που κόβονται από τις μη οργανωμένες αλυσίδες εστίασης έχουν μειωθεί, με αποτέλεσμα το κράτος να χάνει ακόμη και αυτά που λάμβανε προ της 1ης Σεπτεμβρίου.
Από την άλλη πλευρά, πληροφορίες από κύκλους προσκείμενους στον σύνδεσμο αναφέρουν ότι στις προτάσεις που πρόκειται να καταθέσει ο ΣΕΠΟΑ προς το οικονομικό επιτελείο τις επόμενες ημέρες, πέραν του βασικού αιτήματος της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ, είναι να αναλάβει ο σύνδεσμος καμπάνια ευαισθητοποίησης προκειμένου να εξαλειφθούν τα φαινόμενα φοροδιαφυγής αλλά και να προχωρήσουν οι επιχειρήσεις του κλάδου σε γενναίες μειώσεις τιμών προκειμένου να αυξηθεί η κατανάλωση, η οποία έχει μειωθεί περαιτέρω κατά 10% - 20% από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Βασικό επιχείρημα το οποίο θα προβάλλουν είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα οφέλη που υπήρξαν για τους αντίστοιχους κλάδους και τα κρατικά έσοδα στη Γαλλία και στην Ιρλανδία, χώρες οι οποίες έχουν προχωρήσει σε μείωση των αντίστοιχων συντελεστών ΦΠΑ.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε ανταγωνίστριες χώρες όπως η Τουρκία ο συντελεστής ΦΠΑ στην εστίαση είναι 8%, το ίδιο και στην Ισπανία και στην Κύπρο, στη Γαλλία είναι στο 5,5%, από 19% που ήταν πριν από δύο χρόνια, και στο 10% στην Ιταλία, ενώ πρόσφατα η Ιρλανδία μείωσε τον ΦΠΑ από το 13% στο 9%.
Σημειώνεται ότι ο σύνδεσμος, μέλη του οποίου είναι οι αλυσίδες Everest, Goody’s, Γρηγόρης Μικρογεύματα κ.ά., εκπροσωπεί άνω του 25% του δικτύου των καταστημάτων του κλάδου της εστίασης και πάνω από το 30% του τζίρου που πραγματοποιείται στο σύνολο της εν λόγω αγοράς.

Συνολικά στον κλάδο της εστίασης δραστηριοποιούνται περί τα 120.000 καταστήματα, απασχολούνται άμεσα 600.000 υπάλληλοι και έμμεσα πάνω από 1 εκατ. εργαζόμενοι.

Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Αυγούστου μέσω πληρωμένων καταχωρίσεων στον Τύπο 28 αλυσίδες μαζικής εστίασης είχαν στείλει ανοιχτή επιστολή προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, μέσω της οποίας του είχαν απευθύνει έκκληση να μην προχωρήσει η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση, μέτρο που χαρακτήριζαν άδικο και παράλογο, το οποίο με μαθηματική ακρίβεια, όπως σημείωναν, θα οδηγήσει και άλλες επιχειρήσεις σε λουκέτα και 120.000 εργαζομένους στο ταμείο ανεργίας.


ΠΗΓΗ: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου