Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

"Αθώα" τα κινητά για καρκίνο

Στο συμπέρασμα ότι τα κινητά τηλέφωνα δεν αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου κατέληξαν δανοί επιστήμονες έπειτα από ευρεία έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 358.403 άνθρωποι.
Στο πλαίσιο της έρευνας, η οποία συμφωνεί με αποτελέσματα προηγούμενων σχετικών ερευνών, επιστήμονες από το Ινστιτούτο Καρκινικής Επιδημιολογίας της Κοπεγχάγης εξέτασαν ανθρώπους τουλάχιστον 30 ετών που είχαν συμβόλαια κινητής τηλεφωνίας και συνέκριναν τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου με ανθρώπους που δεν είχαν κινητά τηλέφωνα την περίοδο 1990-2007. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χρήση του κινητού δεν συνδέεται με την εμφάνιση οποιασδήποτε μορφής καρκίνου του εγκεφάλου.
Στα τέλη Μαΐου η Υπηρεσία Αντικαρκινικής Έρευνας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είχε ανακοινώσει πως η χρήση κινητών τηλεφώνων θα πρέπει να θεωρείται “πιθανώς καρκινογόνα στους ανθρώπους”, τοποθετώντας τα κινητά στην ίδια κατηγορία με τον μόλυβδο, το χλωροφόρμιο και τον καφέ. Ωστόσο, ένα μήνα αργότερα η Διεθνής Επιτροπή Προστασίας από τη Μη Ιονίζουσα Ακτινοβολία επισήμανε πως από στοιχεία προκύπτει με συνεχώς μεγαλύτερη βεβαιότητα πως δεν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στη χρήση κινητών τηλεφώνων και τον καρκίνο του εγκεφάλου.
Ο αριθμός των κινητών τηλεφώνων έχει αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες με περισσότερες από πέντε δισεκατομμύρια συσκευές σε χρήση σήμερα, προκαλώντας αντιπαραθέσεις για την πιθανή σύνδεσή τους με βασικές μορφές όγκων του εγκεφάλου, όπως το γλοίωμα και το μηνιγγίωμα.
 
ΠΗΓΗ: Εφ. Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου