Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2011

Δελτίο Τύπου ΕΣΕΕ για κόστος Χριστουγεννιάτικου Τραπεζιού


EΘΝΙΚΗ  ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ  ΕΜΠΟΡΙΟΥ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 42, 105 63 ΑΘΗΝΑ
___________________________________________________

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΠΕΤΡΑΚΗ 16, 105 63 ΑΘΗΝΑ


Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2011


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


 «Πόσο θα κοστίσει φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι»

Φθηνότερο σε σχέση με πέρυσι κατά 5,3% θα είναι φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σύμφωνα με δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) της Ε.Σ.Ε.Ε. την Παρασκευή  16 Δεκεμβρίου 2011.
Πιο συγκεκριμένα, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι για μια εξαμελή μέση ελληνική οικογένεια θα κοστίσει 158 ευρώ έναντι 167 ευρώ που κόστιζε πέρυσι την ίδια ακριβώς περίοδο, περιλαμβάνοντας τα ίδια ακριβώς προϊόντα. Η διαφορά αυτή των 9 ευρώ (που μεταφράζεται σε μείωση 5,27%) σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2010 οφείλεται κατά κύριο λόγο στη  μείωση της τιμής των κρεατικών και ιδιαιτέρως του  χοιρινού, η τιμή του  οποίου κατά μέσο όρο εκτιμάται στα 5,0 ευρώ το κιλό και εμφανίζει μία μείωση 30,16% σε σχέση με πέρυσι, ενώ μείωση παρατηρείται και στην τιμή του αρνιού, η οποία κυμαίνεται περίπου σε 8%. Η γενική εικόνα που διαμορφώνεται  αναφορικά με την τιμή  των κρεάτων τη φετινή περίοδο σε σχέση με την αντίστοιχη του 2010, ισοδυναμεί με μία κατά μέσο όρο μείωση των τιμών κατά περίπου 12,7%.
Αναφορικά με τις τιμές των  οπωροκηπευτικών, οι ντομάτες εμφανίζουν κατακόρυφη αύξηση κατά  81,8%, το λάχανο κατά 30,2% και μόνο οι πατάτες εμφανίζουν μείωση κατά 8,5%. Όσον αφορά τα γλυκά, τα μελομακάρονα εμφανίζουν μία αύξηση που ανέρχεται στο 6,2%, ενώ μεγαλύτερη είναι η άνοδος στους κουραμπιέδες καθώς αυτή υπολογίζεται περίπου στο 11%.
Παρακάτω παρατίθεται αναλυτικός πίνακας, ο οποίος περιλαμβάνει τις ποσοστιαίες μεταβολές ανά μονάδα προϊόντος ανάμεσα στο 2010 και στο 2011, καθώς επίσης και τη συνολική επιβάρυνση για το καταναλωτικό κοινό, σε σχέση με την περυσινή περίοδο.
Συγκριτικός πίνακας τιμών προϊόντων που αποτελούν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Είδη
2010
2011
Μεταβολή (%) κόστους 2010/2011 ανά μονάδα  προϊόντος
Ποσότητα
Τιμή / Μονάδα προϊόντος
Κόστος (σε €)
Τιμή / Μονάδα προϊόντος
Κόστος
(σε €)
5  Κιλά
7,6
38,0
7,0
35,0
-7,9%
Γαλοπούλα (νωπή)
5  Κιλά
6,5
32,5
6,00
30,0
-7,7%
Γαλοπούλα (κατεψυγμένη)

3,0

2,85

-5,0%
Χοιρινό
5  Κιλά
7,16
35,8
5,0
25,0
 -30,16%
Φέτα
1  Κιλό
6,49
6,49
7,8
7,8
20,2%
Πατάτες
3  Κιλά
0,71
2,13
0,65
1,95
-8,5%
Ντομάτες
2  Κιλά
0,88
1,76
1,6
3,2
81,8%
Μαρούλι
2  Τεμάχια
0,47
0,94
0,45
0,9
-4,3%
Μήλα
2  Κιλά
0,91
1,82
1,3
2,6
42,9%
Πορτοκάλια
2  Κιλά
0,76
1,52
0,78
1,56
2,6%
Λάχανο
3  Κιλά
0,53
1,59
0,69
2,07
30,2%
Λάδι
1  Λίτρο
5,09
5,09
4,97
4,97
               -2,4%
Γλυκίσματα - Ποτά
Κουραμπιέδες
1  Κιλό
10,10
10,10
11,2
11,2
10,9%
Μελομακάρονα
1  Κιλό
10,80
10,80
11,47
11,47
6,2%
Αναψυκτικά
1,5  Λίτρο
1,44
2,16
1,64
2,46
13,9%
Μπύρες
5 φιάλες
0,92
4,6
1,13
5,65
22,8%
Κρασί Ρετσίνα
1  Λίτρο
1,88
1,18
1,66
1,66
-11,7%
Κρασί κόκκινο
1,5  Λίτρο
3,62
5,43
3,65
5,48
0,8%
Κρασί ροζέ
1,5  Λίτρο
3,38
5,07
3,47
5,21
2,7%
Συνολική επιβάρυνση
(149,48) 166,98 €
(142,43)158,18
                           
- 5,27%
ΠΗΓΗ: INEMY/ΕΣΕΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου