Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Δελτίο τύπου ΕΣΕΕ: Τελευταία ελπίδα οι χειμερινές εκπτώσεις


ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 42 - 105 63 ΑΘΗΝΑ



Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2012



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



«Τελευταία ελπίδα για το λιανεμπόριο οι χειμερινές εκπτώσεις»



Από την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ανακοινώνεται με αφορμή την έντονη δημοσιότητα περί δήθεν πρόωρης έναρξης των επίσημων εκπτώσεων, ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 802/1978(αρθρο 15), οι χειμερινές εκπτώσεις έτους 2012 θα αρχίσουν τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου και θα λήξουν την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, αν και φέτος έχουμε δίσεκτο έτος.

Επ’ ευκαιρία της έναρξης διενέργειας των χειμερινών εκπτώσεων, η ΕΣΕΕ απέστειλε οδηγίες προς τις εμπορικές επιχειρήσεις και τους Εμπορικούς Συλλόγους μέλη της σε όλη τη χώρα, οι οποίες θα πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα κάτωθι:


1.     Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά εκτίθενται.

2.     Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης ανήκει στη διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης.  Εάν αναγραφεί ποσοστό, πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «50% έκπτωση»).

3.     Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη.  Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά. 

4.     Εάν διαπιστωθεί παράβαση του νόμου ή παραπλάνηση των καταναλωτών, οι ποινές και τα πρόστιμα είναι βαρύτατα.  Όσοι παραβαίνουν τις διατάξεις του νόμου διώκονται ποινικά και τιμωρούνται με φυλάκιση, ενώ, επιπλέον, τους επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι ποσού ίσου με το 0,5% του ετησίου κύκλου εργασιών που πραγματοποιούν, το οποίο, σε περίπτωση υποτροπής, μπορεί να αυξάνεται μέχρι το 3% του ετησίου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης. Το πρόστιμο επιβάλλεται με απόφαση του οικείου Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας.

Αν οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο χιλίων (1.000) μέχρι εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης. 

5. Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του ν. 3769/2009, υπενθυμίζουμε ότι  επιτρέπονται οι προσφορές και οι προωθητικές ενέργειες μέχρι την παραμονή της έναρξης των επίσημων εκπτώσεων.



Η ΕΣΕΕ επισημαίνοντας την ιδιαίτερη σημασία των φετινών χειμερινών εκπτώσεων για τους εμπόρους και τους καταναλωτές καλεί, αφενός μεν, τους καταστηματάρχες να προστατεύσουν τον θεσμό των εκπτώσεων και να αναδείξουν για μία ακόμη φορά τον παραδοσιακό σεβασμό του εμπορίου προς τους καταναλωτές, ανταποδίδοντας την στήριξη στους πελάτες τους, αφετέρου δε, το καταναλωτικό κοινό να εμπιστευθεί τα οργανωμένα εμπορικά καταστήματα για τις αγορές του και όχι το κάθε μορφής παρεμπόριο.



Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης δήλωσε σχετικά στα ΜΜΕ:

«Οι χειμερινές εκπτώσεις τυπικά και σύμφωνα με το νόμο μπορεί να αρχίζουν την ερχόμενη Δευτέρα, ουσιαστικά όμως δεν έχουν σταματήσει ούτε μια ημέρα, αφού στην πλειονότητά τους τα εμπορικά καταστήματα σε όλη τη χώρα και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, χρησιμοποιούν γενναίες προσφορές διαρκείας για να προσελκύσουν τους καταναλωτές. 

Το υπάρχον πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς φαίνεται ξεκάθαρα ότι ξεπεράστηκε, έκανε τον κύκλο του, χωρίς να εξυπηρετεί πλέον κανένα και θα πρέπει να αναθεωρηθεί με πολύ προσοχή, επανακαθορίζοντας σε μια νέα βάση τους σωστούς τρόπους που θα προσεγγίζουν τις σημερινές ανάγκες και κυρίως τις  περιορισμένες δυνατότητες του Έλληνα καταναλωτή.

Αναφορικά με την επιχειρούμενη απελευθέρωση των εκπτώσεων και των προσφορών, χωρίς περιορισμούς, θα ξεκινήσουμε μαζί με τις καταναλωτικές οργανώσεις να εξετάσουμε όλες τις προτάσεις που έχουμε συγκεντρώσει από Εμπορικούς Συλλόγους από όλη την Ελλάδα, ώστε να καταλήξουμε σε αποφάσεις που θα πάρουμε, όμως εμείς για εμάς και όχι άλλοι για εμάς.

Σε μια περίοδο που η Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφει συνεχή επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα μας και εμφανίζει τους Έλληνες ως τους πλέον απαισιόδοξους Ευρωπαίους, μας δίνεται η ευκαιρία με τα θεαματικά ποσοστά των εκπτώσεων, αλλά κυρίως με τις πολύ φτηνές τελικές τιμές, να εξελιχθούν οι φετινές εκπτώσεις σε μια περίοδο αισιοδοξίας, βελτίωσης της ψυχολογίας  και  επιστροφής του χαμόγελου στην αγορά.

Εύχομαι καλές δουλειές στους συναδέλφους μου και πολλές έξυπνες αγορές στους καταναλωτές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου