Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2012

Σχετικά με την αργία της Καθαράς Δευτέρας


Πολύγυρος, 22/2/2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Καθαρά Δευτέρα


Το ΔΣ της Ένωσης Ελευθέρων Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Πολυγύρου και Κεντρικής Χαλκιδικής, μετά από ερωτήσεις μελών ως προς την Αργία της Καθαράς Δευτέρας, θέλοντας να ενημερώσει τα μέλη γνωστοποιεί (από την ανακοίνωση της ΕΣΕΕ) :
  1. Η Καθαρή Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις εξαιρέσιμες εορτές (υποχρεωτικές αργίες), ως εκ τούτου η λειτουργία των καταστημάτων κατά την ημέρα αυτή είναι ελεύθερη, εάν και εφόσον το επιθυμεί ο κάθε έμπορος – επιχειρηματίας. Συνακόλουθα, η Καθαρή Δευτέρα είναι εργάσιμη ημέρα και για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.  Είναι όμως δυνατόν η ανωτέρω εορτή να οριστεί ως ημέρα αργίας με άλλες ειδικές διατάξεις, όπως π.χ. με συλλογική σύμβαση, υπουργική απόφαση ή προεδρικό διάταγμα (τοπική εορτή), επιχειρησιακή πρωτοβουλία κ.λπ..
  2. Δεδομένου ότι, ειδικότερα στην περιφέρεια, υπάρχουν μικρά και μεσαία σούπερ μάρκετ ενταγμένα στην δύναμη των Εμπορικών Συλλόγων,  υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 5 της από 7-9-2006 Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των εργαζομένων στις εμπορικές επιχειρήσεις, η Καθαρή Δευτέρα καθιερώθηκε ως υποχρεωτική αργία για τους εργαζόμενους στα Σούπερ Μάρκετ. Εξαιρούνται τα Σούπερ Μάρκετ που βρίσκονται σε Δήμους κάτω των 7.000 κατοίκων, όπου η αργία καθιερώνεται ως προαιρετική.  Στην περίπτωση αυτή (τη δεύτερη), εφόσον οι επιχειρήσεις αυτές λειτουργήσουν, οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν το ημερομίσθιό τους με προσαύξηση 75%.
  3. Η από 7-9-2006 Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεν τροποποιεί το πλαίσιο για το ωράριο των καταστημάτων αλλά αφορά μόνο τους εργαζόμενους.  Θεωρητικά λοιπόν, εάν ένα Σούπερ Μάρκετ ανοίξει την Καθαρή Δευτέρα σε Δήμο άνω των 7.000 κατοίκων χωρίς να απασχολήσει εργαζόμενους, τότε θα λειτουργήσει νόμιμα.
  4. Οι ρυθμίσεις της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και το όριο των Δήμων με πληθυσμό άνω των 7.000 κατοίκων αφορούν μόνο σε επιχειρήσεις Σούπερ Μάρκετ. Ως εκ τούτου, τα λοιπά εμπορικά καταστήματα τροφίμων, που θα επιλέξουν να λειτουργήσουν την Καθαρή Δευτέρα, οπουδήποτε στην επικράτεια, θα ανοίξουν νόμιμα και δεν οφείλουν προσαυξημένο ημερομίσθιο ή άλλες επιβαρύνσεις. Η προσαύξηση οφείλεται μόνο στους εργαζόμενους των Σούπερ Μάρκετ που θα λειτουργήσουν την ημέρα αυτή σε Δήμους με πληθυσμό κάτω των 7.000 κατοίκων.
 Η Καθαρή Δευτέρα μπορεί να μην αποτελεί επίσημη αργία του Κράτους και η υποχρεωτικότητά της να καθιερώνεται μόνο με ειδικές διατάξεις ή ρυθμίσεις σε τοπικό επίπεδο, αλλά οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι στο εμπόριο μπορούμε να διατηρήσουμε τα έθιμα και τις παραδόσεις μας. 

“Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημάνει το τέλος των Απόκρεω. Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί "καθαρίζονταν" πνευματικά και σωματικά. Είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς.”


Το ΔΣ της Ένωσης επιμένει πως δεν πρέπει να θυσιάζονται όλα στον βωμό του κέρδους.  Η Καθαρά Δευτέρα είναι μία ημέρα η οποία στην παράδοση του Ελληνικού Έθνους είναι Αργία.  Οι μικρομεσαίοι έμποροι θα πρέπει να τιμήσουν τις παραδόσεις, μιας και δεν μας έμεινε τίποτε άλλο.  Επίσης, επειδή το σίγουρο είναι πως τα σούπερ μάρκετ θα μείνουν ανοικτά, θα θέλαμε και το εργατικό κέντρο να φροντίσει ώστε οι εργαζόμενοι να πληρωθούν το αυξημένο ημερομίσθιο, γιατί είναι γνωστό πως οι καταγγελίες για παραβίαση μισθών και δικαιωμάτων δεν έχουν να κάνουν με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά με τα απρόσωπα μεγαθήρια!!!


Καλή Σαρακοστή σε όλους!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου