Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΣΕΕ


ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 42 – 105 63 ΑΘΗΝΑ

Αθήνα, 3 Απριλίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ   ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΣΕΕ

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO)  στη χώρα μας, πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση ανάμεσα σε κλιμάκιο του αποτελούμενο από τους κ.κ. G. Ryder, C. Doumbia-Henry, S. Pursey και K. Tsotroudi  και τον Πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου  κ. Βασίλη Κορκίδη. Η συνάντηση αυτή αποτελεί συνέχεια της επίσκεψης του ΔΟΕ στα γραφεία της ΕΣΕΕ, τον περασμένο Νοέμβριο. Οι δύο πλευρές συζήτησαν τις εξελίξεις που έχουν προκύψει στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων και του κοινωνικού διαλόγου από τις παρεμβάσεις του τελευταίου εξαμήνου και τις τελικές επιπτώσεις της γενικότερης πολιτικής που έχει ακολουθηθεί στη χώρα μας. Επιπλέον, η ΕΣΕΕ κατέθεσε μία σειρά από υπομνήματα και έρευνες που έχει δημοσιοποιήσει το τελευταίο διάστημα

Καταρχάς, αμφότερες οι πλευρές συμφώνησαν στη θέση ότι το μισθολογικό κόστος δεν συνιστά βασική παράμετρο για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μίας χώρας.  Η ΕΣΕΕ ξεκαθάρισε στους εκπροσώπους του ΔΟΕ ότι δεν επιθυμεί περαιτέρω μειώσεις μισθών, αν και πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις πιέζουν προς σ’ αυτήν την κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, ενώ 7 στους 10 επιχειρηματίες δηλώνουν διατεθειμένοι να μην προχωρήσουν σε απολύσεις, 5 στους 10 επιθυμούν να μειώσουν το εργατικό κόστος, 3 στους 10 θέλουν να αγγίξουν οι μισθοί τα όρια της ΕΓΣΣΕ και μόνον 2 στους 10 εξακολουθούν να υποστηρίζουν τους ισχύοντες μισθούς. Η Συνομοσπονδία υποστήριξε για μία ακόμη φορά, ότι δεν πρέπει να καταργηθεί η κλαδική σύμβαση εργασίας και επανέλαβε την πίστη της στους θεσμούς και τις διαδικασίες του κοινωνικού διαλόγου. Από την πλευρά του το ΔΟΕ, εκδήλωσε τη θέλησή του να υποστηρίξει σθεναρά τη διατήρηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και όλων των μορφών κοινωνικού διαλόγου στην Ελλάδα. Αναγνώρισε ότι το εν λόγω πρόβλημα δεν είναι αμιγώς ελληνικό, αλλά έχει και μία ευρύτατη ευρωπαϊκή διάσταση. Υπ’ αυτήν την έννοια, για το ΔΟΕ, η αντιμετώπισή του θα πρέπει να είναι κεντρική και όχι περιφερειακή.  Και οι δύο πλευρές αξιολόγησαν τη συζήτηση που διαμείφθηκε ως ιδιαίτερα εποικοδομητική και επιφυλάχθηκαν για μία νέα συνάντηση στο επόμενο διάστημα.





Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης επεσήμανε:

«…Για το ελληνικό εμπόριο το μισθολογικό κόστος είναι αλληλένδετο με άλλες εκφάνσεις της οικονομικής δραστηριότητας. Σε μία περίοδο βαθύτατης ύφεσης, η μείωση του κατώτατου μισθού δεν θα έχει θετικά αποτελέσματα στην αγορά, αλλά περαιτέρω πτώση τζίρου και απώλεια θέσεων εργασίας. Θέση της ΕΣΕΕ είναι ότι τα μισθολογικά θέματα δεν μπορούν να επιλυθούν παρά μόνο σε συνδυασμό με το ύψος της φορολογίας και το επίπεδο των τιμών, ώστε να βρεθεί η κατάλληλη ισορροπία. Όλα τα παραπάνω πρέπει να ρυθμίζονται από διαδικασίες κοινωνικού διαλόγου και από τις συμφωνίες των κοινωνικών εταίρων. Η στάση του ΔΟΕ καταδεικνύει ότι αυτά που υποστηρίζουμε είναι κοινός τόπος πλέον και για πολλούς εκτός συνόρων…»





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου