Τρίτη 10 Απριλίου 2012

ΕΣΕΕ για σχέδια της κυβέρνησης για άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές


ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 42 – 105 63 ΑΘΗΝΑ

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΣΕΕ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ
ΓΙΑ ΑΝΟΙΓΜΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ

Για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται ότι το θέμα του πλαισίου λειτουργίας της αγοράς συνιστά αγαπημένο πεδίο πειραματισμού από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Με μεγάλη μας έκπληξη ακούσαμε στην παρουσίαση του Προγράμματος «Αθήνα Ξανά» την υπουργό Ανάπτυξης  Α. Διαμαντοπούλου να αναφέρεται σε πρόθεσή της να επιτρέψει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και την Κυριακή. Καταρχάς αυτή είναι μία προοπτική στην οποία αντιτίθεται το σύνολο του εμπορικού κόσμου της χώρας. Έχουμε επανειλημμένως αναφερθεί στους λόγους για τους οποίους μία τέτοια απόφαση θα δώσει τελειωτικό χτύπημα στη χειμαζόμενη αγορά του κέντρου και κυρίως στην ανάγκη να λαμβάνονται υπόψιν οι φορείς της αγοράς στο ζήτημα της ρύθμισης του ωραρίου. Θα έπρεπε τουλάχιστον να γνωρίζουν ότι αυτή η εμμονή στις εξαιρέσεις είναι όχι μόνο αντισυνταγματική αλλά και το άλλοθι του αθέμιτου ανταγωνισμού.

 Η θέση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου είναι σαφής: το πλαίσιο λειτουργία της αγοράς είναι αδιαπραγμάτευτο. Το παράδοξο είναι ότι ενώ συμφωνεί μαζί μας και το Συμβούλιο της Επικρατείας, που δεν επέτρεψε πέρυσι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, το Υπουργείο Ανάπτυξης δείχνει με κάθε ευκαιρία να επιμένει σε μία «χαμένη υπόθεση.

Εάν πραγματικά στο Υπουργείο υπάρχει ένδεια ιδεών για το πώς θα αναζωογονηθεί το εμπορικό κέντρο της Αθήνας, έχουμε μία σειρά από προτάσεις τις οποίες θα μπορούσαμε να τις υποβάλλουμε.   Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ορισμένα θέματα είναι πιο σοβαρά από ό,τι φαίνονται και θα πρέπει όλοι οι αρμόδιοι φορείς να τα αντιμετωπίζουν με τη δέουσα σοβαρότητα».  

Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί αυτό το θέμα ανακινείται παραμονές διάλυσης της Βουλής. Όποιοι ανοίγουν τέτοια θέματα σε προεκλογική μάλιστα περίοδο να είναι έτοιμοι και για τις συνέπειες. Η επανεκκίνηση της αγοράς της Αθήνας δεν θα πρέπει να ξεκινά με την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές αλλά με την επαναλειτουργία των καταστημάτων τις καθημερινές ημέρες και ώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου