Πέμπτη, 5 Απριλίου 2012

Κοροϊδια αποδεικνύεται η επιστροφή ΦΠΑ

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 42, 105 63 ΑΘΗΝΑ

                                                                                    Αθήνα, 4 Aπριλίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
           
Δήλωση προέδρου ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη για την κοροϊδία επιστροφής ΦΠΑ σε εμπορικές και παραγωγικές εξαγωγικές εταιρείες

«Επαναλαμβάνουμε ότι κάθε ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων και προσωρινός έλεγχος για την επίσπευση των διαδικασιών επιστροφής ΦΠΑ, είναι υπέρ του υγιούς και νόμιμου ελληνικού εμπορίου, ενώ  αποτελεί παλαιό και πάγιο αίτημα της ΕΣΕΕ.
Τα πέντε άρθρα της σχετικής υπουργικής απόφασης 1090/2-4-12, αναφορικά με  τη νέα δαιδαλώδη διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ, απαιτούν κατά σειρά την ηλεκτρονική αίτηση στο ειδικό σύστημα ΤΑXISnet, την οποία θα επεξεργάζεται κάθε 15 του επόμενου μήνα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ ). Στη συνέχεια θα  αποστέλλονται στις αρμόδιες ΔΟΥ, οι οποίες με τη σειρά τους -όπου κρίνουν απαραίτητο- υποχρεούνται να διενεργούν προσωρινό έλεγχο εντός δυο μηνών και τακτικό έλεγχο εντός πέντε μηνών. Όλη αυτή η διαδικασία θα υλοποιείται μόνο για τις αιτήσεις που θα γίνουν μετά την πλήρη εφαρμογή του νόμου και αυστηρά με προτεραιότητα, ανάλογα με το χρόνο υποβολής τους.
 Η παραπάνω -κατά τα άλλα «αυτόματη»- διαδικασία του υπουργείου Οικονομικών, ουσιαστικά, μεταθέτει την εφαρμογή επιστροφής ΦΠΑ για άγνωστο χρονικό διάστημα, παρά τις προηγούμενες υποσχέσεις και εξαγγελίες για άμεση επιστροφή στους δικαιούχους, στερώντας την αγορά από 3 δις ευρώ και εξαναγκάζοντας πολλές εμπορικές  επιχειρήσεις να βρεθούν εκτός αγοράς. 
Η επισήμανση ότι η επιστροφή ΦΠΑ θα γίνεται με  τη δημοσίευση των ονομάτων των εξαγωγικών και εφοδιαστικών επιχειρήσεων δεν μας ανησυχεί καθόλου. Όμως, η προϋπόθεση για την εκταμίευση της επιστροφής, να γίνεται δηλαδή με βάση τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και με χρονοδιάγραμμα που θα καθορίζεται στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής           Στρατηγικής 2012-2016, δείχνει τον εμπαιγμό στις εξαγωγικές και εφοδιαστικές  επιχειρήσεις, οι οποίες το 2011 πραγματοποίησαν εξαγωγές ύψους 22,5 δις.
Η ξεκάθαρη απροθυμία του Υπουργείου αλλά και η δημοσιονομική αδυναμία θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με ειλικρίνεια και τουλάχιστον να εξυπηρετηθούν άμεσα οι επιχειρήσεις, με μια πραγματικά απλή διαδικασία συμψηφισμού του ποσού επιστροφής ΦΠΑ με κάθε μορφής οφειλή του δικαιούχου προς το Δημόσιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου