Παρασκευή, 27 Απριλίου 2012

Σχετικά με την Αργία της Πρωτομαγιάς

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 42 – 105 63 ΑΘΗΝΑΠρος
Ομοσπονδίες μέλη ΕΣΕΕ
Έδρες τους

ΘΕΜΑ: ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του ΑΝ 380/68, με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η 1η Μαΐου μπορεί να κηρυχθεί σε υποχρεωτική αργία, πρακτική που ακολουθείται εδώ και πολλά χρόνια.
Για φέτος, η συγκεκριμένη ημέρα κηρύχθηκε αργία, με την υπ’ αριθμ. 6568/262/2012 Απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΕΚ 1080Β, το οποίο επισυνάπτεται στην παρούσα).
Κατά συνέπεια, η πρωτομαγιά και για εφέτος εξομοιώνεται με Κυριακή και δεν επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων και η απασχόληση μισθωτών. 
Στο πλαίσιο αυτό, ακόμα και όταν ένας εργαζόμενος επιθυμεί να εργαστεί και ο εργοδότης εφαρμόζει την παραπάνω Υπουργική Απόφαση και δεν δέχεται την παροχή της εργασίας, στον εργαζόμενο δεν οφείλεται καμία επιπλέον αμοιβή.
Εξαιρούνται των παραπάνω όλες εκείνες οι επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας.  Στην περίπτωση αυτή, οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων δικαιούνται να λάβουν, εφόσον εργασθούν, μόνο την προσαύξηση 75%, η οποία υπολογίζεται επί του νόμιμου ημερήσιου μισθού τους (1/25).  Σε ότι αφορά την ασφαλιστική κάλυψη, οι υπάλληλοι των καταστημάτων που αμείβονται με μηνιαίο μισθό, θα ασφαλισθούν για 25 ημερομίσθια, όπως συνήθως ισχύει για κάθε μήνα, είτε εργασθούν, είτε όχι.
Παρακαλούμε, λόγω του επείγοντος του θέματος και της προσέγγισης της αργίας της πρωτομαγιάς να γνωστοποιήσετε άμεσα την παρούσα στους Εμπορικούς Συλλόγους μέλη σας.
Παραμένουμε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφόρηση.

Συναδελφικά,
                Ο Πρόεδρος

            Βασίλης Κορκίδης
Ο Γενικός Γραμματέας

Γιώργος ΚαρανίκαςΑκολουθεί το ΦΕΚ

FEK_Prwtomagias_2012pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου