Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Η ντροπή της αμνηστίας προς τη Siemens


Οριακά πέρασε η «συμφωνία αμνηστίας» της Siemens σήμερα στη Βουλή. Εξαιτίας των μεγάλων αντιδράσεων το πρωί από βουλευτές όλων των κομμάτων, παρ’ολίγον να αποσυρθεί το επίμαχο άρθρο από το πολυνομοσχέδιο της κ.Διαμαντοπούλου. Τελικώς, ύστερα από μεγάλη κινητοποίηση ψηφίστηκε με 164 ψήφους. Άραγε, έχουν συνειδητοποιήσει τι ψήφισαν αυτοί οι βουλευτές; Πολύ περισσότερο, έχουν κατανοήσει τους αποικιακούς όρους ανοικτής κοροϊδίας της «συμφωνίας» ελληνικού Δημοσίου και Siemens;
Η υπόθεση ουσιαστικά έκλεισε με μηδενικό τίμημα για τη γερμανική εταιρεία, η οποία με μια «συγγνώμη» -που πλέον έχει καταντήσει να είναι … μισό χέσιμο- επιχειρεί να ξεπλύνει το μεγαλύτερο σκάνδαλο πολιτικο-οικονομικής διαφθοράς στη Μεταπολίτευση. Άλλωστε, την ίδια τακτική ακολούθησε προ ημερών και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο ζήτησε συγγνώμη για τα εγκλήματα του Γ’Ράϊχ στην κατοχή, αλλά πέραν αυτού, δήλωσε ότι δεν δίνει ως πολεμικές αποζημιώσεις ούτε ευρώ. Και το χειρότερο στην περίπτωση της Siemens: Ούτε λόγος πιά να γίνεται για τις πολιτικές ευθύνες, αλλά και για τις μίζες που πολλοί πολιτικοί και κρατικοί παράγοντες εντός της Ελλάδος, καθώς και στελέχη της Siemens και της Siemens Hellas, τσέπωσαν.
ΟΤΕ, Ιντρακόμ
Αυτή άραγε, ήταν η κάθαρση; Πώς να πιστέψει κανείς τους πολιτικούς λοιπόν, όταν σε συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης και αποδόμησης του πολιτικού σκηνικού, κλείνουν όπως-όπως μια τόσο σοβαρή υπόθεση.  Έτσι ξεπερνιούνται οι αμαρτίες της Siemens και των πολιτικών που τα πήραν, και ανοίγει ο δρόμος για νέες, πολύ μεγάλες δουλειές στην Ελλάδα για τη γερμανική εταιρεία. Αυτές τις ημέρες μάλιστα, για δεύτερη φορά μέσα σε μερικές εβδομάδες κλιμάκιο Γερμανών δικηγόρων επισκέφθηκε παράγοντες του ΟΤΕ για να κλείσει και την περίφημη σύμβαση 8002, η οποία έδεσε τον Οργανισμό στο άρμα της Siemens. Βεβαίως, μαζί με την 8002, που έχει συνοδευτεί από πλειάδα καταγγελιών για σκάνδαλα, θα κλείσει και η δίδυμη «αδελφούλα» της σύμβαση, 8004 με την Ιντρακόμ.

Ο άνθρωπος του Βενιζέλου
Κύριος διαπραγματευτής που έκλεισε τη συμφωνία με τη Siemens, θεωρείται ο χαρακτηριζόμενος ως «δεξί χέρι» του Ευάγγελου Βενιζέλου, Ευγένιος Γιαννακόπουλος. Όπως είναι γνωστό, προ μηνών ως υπουργός Οικονομικών τότε, τον είχε τοποθετήσει αρμόδιο στον τομέα των Τυχερών Παιγνίων. Ο κ.Γιαννακόπουλος επίσης, είχε καταλάβει πολλές θέσεις και επί κυβερνήσεων Σημίτη, όταν ο κ.Βενιζέλος ήταν υπουργός Πολιτισμού. Μεταξύ των άλλών, τοποθετήθηκε επικεφαλής της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας 2004, η οποία διαχειρίστηκε πολύ μεγάλα κονδύλια, και είχε δεχθεί πολλές επικρίσεις. Την εποχή εκείνη μάλιστα, εξαγγέλθηκε διαγωνισμός, που κέρδισε η Siemens και έγινε αντικείμενο έρευνας από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Δεδομένου ότι μετείχε σε εταιρεία αντιπροέδρου του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, εκτιμάται ότι διέθετε στενές σχέσεις με το πανίσχυρο γερμανικό λόμπυ στη χώρα μας.
Δικηγορικές εταιρείες
Πολύ εντυπωσιακό όμως, είναι το γεγονός ότι οι δικηγορικές εταιρείες- νομικοί σύμβουλοι του ελληνικού Δημοσίου και της Siemens, που μετείχαν στις διαπραγματεύσεις για να κλείσει η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, ήταν δύο μεγάλα, ξένα νομικά γραφεία, τα οποία δούλευαν με τη Siemens.
Ειδικότερα, η δικηγορική εταιρεία που εκπροσωπούσε τη Siemens, ήταν η Freshfields. Το ενδιαφέρον είναι μάλιστα, ότι τη συγκεκριμένη δικηγορική φίρμα την πλήρωσε η ίδια η Siemens αντί του ελληνικού Δημοσίου. Το δε έτερο γραφείο που εκπροσωπούσε τη Siemens, έχει ως πελάτη του, μεταξύ των άλλων την διαβόητη Goldman Sachs, καθώς και την Deutsche Bank. Ως γνωστόν, τα αμαρτωλά, πανάκριβα και άκρως τοξικά swaps της Goldman Sachs, που είχε πάρει η χώρα μας, όταν επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, ήταν ο κ.Λουκάς Παπαδήμος, είχε επιστρατεύσει η κυβέρνηση Σημίτη, προκειμένου να πετύχει την είσοδο της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.
Το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπούσε το ελληνικό Δημόσιο του ελληνικού Δημοσίου, όπως έχει παραδεχθεί η κυβέρνηση, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του Συνασπισμού, κ.Δημήτρη Παπαδημούλη, ήταν η Hogan Lovells. Αυτή στο πρόσφατο παρελθόν είχε πελάτη της τη Siemens.
Όπως και να’χει, το γεγονός ότι οι δικηγορικές εταιρείες εκπροσωπούσαν ή εκπροσωπούν, εκτός της Siemens, και κολοσσούς, όπως η Deutsche Bank, η Deutsche Telecom, καθώς και η Goldman Sachs, που ενεπλάκησαν και συνεχίζουν να εμπλέκονται ενεργά με την ελληνική κρίση, δεν μπορεί παρά να γεννά ερωτηματικά. Ως γνωστόν, η Deutsche Telecom κατέχει σήμερα τον ΟΤΕ, ενώ η Deutsche Bank έχει άμεση εμπλοκή στα σχέδια για την ελληνική οικονομική κρίση.
Αποικιακή συμφωνία

Αυτή καθεαυτή η συμφωνία όμως, γεννά πολλά και σοβαρά ερωτηματικά. Ειδικά ισχύει για το σημαντικότερο ζήτημα, που είναι τα χρηματικά ποσά, τα οποία θα έπρεπε να καταβάλει η Siemens στην Ελλάδα ως πρόστιμα για τις παράνομες μεθοδεύσεις της, προκειμένου να «κερδίζει» μεγάλα δημόσια έργα, τα ερωτηματικά παραμένουν. Να σημειωθεί ότι σε όλες τις χώρες, όπου διαπιστώθηκαν σκάνδαλά της, και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, η εταιρεία πλήρωσε βαρύτατο οικονομικό τίμημα. Στην περίπτωση της Ελλάδας όμως, οι δύο πλευρές φαίνεται πως συναίνεσαν στο μηδενικό τίμημα. Ενδιαφέρον είναι ότι τον Ιούλιο του 2011, όταν ο τότε διαπραγματευτής με τη Siemens, πρώην αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, κ.Χάρης Παμπούκης, βρέθηκε στη Γερμανία, οι εκπρόσωποι της εταιρείας του είχαν πεί, σύμφωνα με δική του ανακοίνωση, ότι «θα προσέφευγαν στο Πρωτοδικείο του Μονάχου διότι δεν αναγνωρίζουν υποχρέωση αποζημίωσης έναντι της Ελλάδας».
Στη συμφωνία Ελλάδας-Siemens βέβαια, γίνεται λόγος για συμψηφισμό οφειλών του ελληνικού Δημοσίου με τα πρόστιμα που θα έπρεπε να καταβάλει η εταιρεία. Και, ως εκ τούτου, δεν υπάρχει λόγος να πληρώσει κάτι η εταιρεία. Αξιον προσοχής είναι όμως, ότι αρχικώς η Ελλάδα ζητούσε 400-500 εκατομμύρια από τη Siemens, για να πέσει κατόπιν στα 250 και τώρα στα 170. Η γερμανική εταιρεία πρόσθεσε σε αυτά και άλλα 100 εκατομμύρια «επένδυση», καθώς και μια επένδυση που «εξετάζει», αλλά δεν έχει αποφασίσει ακόμα να κάνει στην Ελλάδα, ύψους 60 εκ.ευρώ. Συνολικά δηλαδή, 330 εκ.ευρώ.
Η Siemens επίσης, στο πλαίσιο της συμφωνίας, ισχυρίζεται ότι θα δώσει 100 εκ.ευρώ ως επενδύσεις «εντός του 2012 για να απασχολήσει περισσότερους από 600 εργαζομένους». Κι’όμως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πρόκειται για χρηματοδοτήσεις που θα πάρει φέτος, όπως τις ίδιες πήρε πέρυσι και πρόπερσι, από τη «μαμά» γερμανική εταιρεία για τα μόνιμα έξοδά της και για την παραμονή της στην Ελλάδα. Τα χρήματα αυτά δίδονται από την Τράπεζα της εταρείας, Siemens Bank. Πολύ περισσότερο, ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολεί σήμερα στην Ελλάδα δεν είναι 600, αλλά 459.
Εκτός αυτού στη συμφωνία αναφέρεται ότι «εξετάζει την πραγματοποίηση επένδυσης κατασκευής εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα, άνω των 60 εκ.ευρώ, με 700 εργαζόμενους». Πουθενά όμως, δεν διευκρινίζεται εάν πρόκειται για νέα επένδυση. Αντίθετα, κατά πληροφορίες πρόκειται για επιχειρηματικό σχέδιο που έχει η εταιρεία εδώ και δύο χρόνια και αφορά εργοστάσιο, που λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια στην Αθήνα. Ανήκει στον ευρύτερο, παγκόσμιο όμιλο Siemens και παράγει ψυγεία και κουζίνες. Αραγε, οι «αναπτυξιακές επενδύσεις» της Siemens στην Ελλάδα, αφορούν κουζίνες;
Στη συμφωνία επίσης, αναφέρεται ότι διαγράφονται «80 εκ.ευρώ, μέσω του συμψηφισμού ισόποσων απαιτήσεων της Siemens έναντι διαφόρων δημοσίων φορέων». Το συγκεριμένο σημείο έχει αρκετά θετικά στοιχεία. Πράγματι, η Siemens έχει κάνει αγωγές, παραδείγματος χάριν, για τα χρέη των νοσοκομείων, των οποίων ήταν σχεδόν αποκλειστικός προμηθευτής μηχανημάτων και ανταλλακτικών. Όμως, υπάρχει πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), όπου καταγράφονται «καραμπινάτες» περιπτώσεις σκανδαλώδους εύνοιας προς τη γερμανική εταιρεία, απλό το σάπιο σύστημα προμηθειών των νοσοκομείων. Μεταξύ των άλλων, προμήθειες όπου η Siemens είχε μικτό κέρδος 25%. Αραγε, τα υπερκέρδη της εταιρείας από τα Δημόσια έργα ύψους πολλών δίς.ευρώ, που έχει πάρει από το 1990 έως το 2007 σε όλους τους τομείς στη χώρα μας, «συμψηφίστηκαν» ή όχι;
Τέλος, η εταιρεία υπόσχεται ότι θα παράσχει «90 εκ.ευρώ για τη χρηματοδότηση φορέων και δραστηριοτήτων του ελληνικού Δημοσίου». Πολλά από αυτά, ως ελέχθη, θα είναι για παροχή ποικίλων υπηρεσιών, αλλά και για παροχή συμβουλών προς την Ελλάδα για θέματα «διαφάνειας» (!) και επενδύσεων. Εκτός του ότι το κόστος τους μπορεί να γίνει ακορντεόν, είναι εντυπωσιακό να δίδεται στον πλέον «σκανδαλιάρη» η αρμοδιότητα να κάνει σεμινάρια κατά της διαφθοράς. Αυτό κι’αν είναι για γέλια και για κλάματα. 


Από FactorX


ΠΗΓΗ: antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου