Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Συνάντηση ΕΣΕΕ με τον Υπουργό Εργασίας κ. Ιωάννη Βρούτση


ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 42 – 105 63 ΑΘΗΝΑ

Αθήνα, 10 Ιουλίου 2012
Δελτίο Τύπου

«Συνάντηση ΕΣΕΕ με τον Υπουργό Εργασίας κ. Ιωάννη Βρούτση».

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης  κ. Ιωάννη Βρούτση με το Προεδρείο της ΕΣΕΕ, στο πλαίσιο των επαφών του Υπουργού με τους Κοινωνικούς Εταίρους για τα εργασιακά θέματα. Με αφορμή την συνάντηση, η ΕΣΕΕ κατέθεσε σχετικό υπόμνημα θέσεων και προτάσεων. Νωρίτερα έκανε αποδεχτή πρόσκληση της ΓΣΕΕ για επανέναρξη του Κοινωνικού Διαλόγου με θέμα την ΕΓΣΣΕ.
Πάγια θέση της ΕΣΕΕ είναι ότι, η ευθύνη του κοινωνικού διαλόγου ανήκει στους Κοινωνικούς Εταίρους και είναι υποχρέωση όλων μας να ανταποκρινόμαστε σε κάθε ανάλογη πρόσκληση. Αυτός είναι ο  ρόλος που πρέπει να εκπληρώσουμε ως Κοινωνικοί Εταίροι και μάλιστα θα πρέπει να συμφωνήσουμε να συναντιόμαστε στο ανώτατο επίπεδο τουλάχιστον μια φορά το μήνα, προκειμένου να εκτιμήσουμε τι επιβάλλεται κάθε φορά να γίνει για να διασφαλιστεί το μέλλον 3 εκατομμυρίων εργοδοτών και εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.
Είναι γεγονός ότι τα μέχρι τώρα ληφθέντα μέτρα, ενώ είχαν τεράστιο κοινωνικό κόστος, διέρρηξαν την εργασιακή ειρήνη, ενώ απέτυχαν να οδηγήσουν την χώρα, την οικονομία και την εργασία στο δρόμο της ανάκαμψης και της εξόδου από την ύφεση και την κρίση.
Ενόψει, ωστόσο, των συνθηκών που κυριαρχούν αυτήν την στιγμή στην ελληνική οικονομία, πρέπει και εμείς να συμβάλλουμε με πνεύμα ρεαλισμού στην εξεύρεση συνολικών και προσαρμοσμένων στα δεδομένα των καιρών λύσεων στο εργασιακό πρόβλημα της χώρας, που θα λαμβάνουν υπόψη τόσο τις ανάγκες των εργαζομένων, όσο και τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.  Πρέπει εμείς, οι εκπρόσωποι της κοινωνίας και της εργασίας, να αποδείξουμε ότι έχουμε συνειδητοποιήσει το μέγεθος του  προβλήματος και ότι μπορούμε  επίσης να υποδείξουμε τον τρόπο επίλυσής του.
Σε ότι αφορά την θεσμική αποκατάσταση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και την επαναφορά της στην αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων, είναι αυτονόητο ότι η ΕΣΕΕ επιμένει και επιθυμεί την διατήρηση των θεμελίων του κοινωνικού διαλόγου ο οποίος αποτελεί υποχρέωση και καθήκον όλων μας.
Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης μετά το πέρας της συνάντησης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση :
«Οι μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ούτε την έκρηξη της ανεργίας σταμάτησαν, ούτε την ύφεση μείωσαν, ούτε τα λουκέτα των επιχειρήσεων περιόρισαν.
Ο Υπουργός Εργασίας άνοιξε έναν νέο κύκλο διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους για μισθούς και εργασιακά και οφείλουμε να το εκτιμήσουμε, να το αξιοποιήσουμε, αλλά και να το εκμεταλλευτούμε με ειλικρινείς προθέσεις.
Προτείνουμε ανασχεδιασμό των εργασιακών  σε "λευκό χαρτί" και εφ´ όλης της ύλης επαναπροσδιορισμό των συμβάσεων εργασίας, κρατώντας όλα τα θετικά και διορθώνοντας τα λάθη και τις υπερβολές του παρελθόντος.
Αποδεχθήκαμε την πρόταση  της ΓΣΕΕ για συμβασιοποίηση και υπογραφή μιας νέας ΕΓΣΣΕ με μια ελεύθερη και όχι υπό επιτήρηση και κατά παραγγελία συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων.
Οι κοινωνικοί εταίροι οφείλουμε  να είμαστε σε συνεχή επικοινωνία, σοφότεροι, αποφασιστικότεροι και να προχωρήσουμε σε συζητήσεις που θα καταλήξουν σε γενναίες και ρεαλιστικές συμφωνίες με το σκεπτικό  "Πάθαμε και Μάθαμε".
Στις επικείμενες συναντήσεις η οπτική προσέγγισης της ΕΣΕΕ στο μισθολογικό κόστος τόσο της κλαδικής, όσο και της ΕΓΣΣΕ, θα είναι η επαναφορά των κατώτερων αμοιβών σε προ κρίσης επίπεδα και πάγωμα των μισθών για μια τριετία".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου