Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2012

Προτεραιότητα εξόφλησης των φαρμακοποιών του Πειραιά ζητά η ΕΣΕΕ, με επιστολή της προς τον ΕΟΠΥΥ και τα αρμόδια Υπουργεία.


ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 42 – 105 63 ΑΘΗΝΑ

Αθήνα, 12 Ιουλίου 2012

Δελτίο Τύπου

Προτεραιότητα εξόφλησης των φαρμακοποιών του Πειραιά ζητά η ΕΣΕΕ, με επιστολή της προς τον ΕΟΠΥΥ και τα αρμόδια Υπουργεία.

Έχοντας ακόμη νωπές τις επιπτώσεις που υπέμεινε ο απλός κόσμος από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις κυρίως των φαρμακοποιών της Αθήνας και προς αποφυγή επανάληψης εικόνων ντροπής στο μέλλον, ο εμπορικός κόσμος διευκρινίζοντας ότι θεωρεί δικαιολογημένους τους αγώνες του συνόλου των φαρμακοποιών καλεί την πολιτεία να ανταμείψει όλους όσους ξεχώρισαν στη κοινή γνώμη.
Την κρίσιμη περίοδο, που το κοινωνικό πρόβλημα άρχισε να γίνεται μεγάλο, οι λοιποί –πλην Αθηνών- φαρμακευτικοί Σύλλογοι, αντιλαμβανόμενοι την ιδιαίτερη φύση του προϊόντος που διακινούν, διέκοψαν τις κινητοποιήσεις τους και δέχθηκαν να παραλαμβάνουν και να εκτελούν τις συνταγές του ΕΟΠΥΥ και των λοιπών Ταμείων. 
Εξαίρεση αποτέλεσε μόνο ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, η διοίκηση του οποίου επέλεξε να «στυλώσει τα πόδια» και να συνεχίσει, εν μέσω καυσώνων, τις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών της Αθήνας, με αποτέλεσμα την ανείπωτη ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων και ασφαλισμένων.  Αυτή η συνέχιση των κινητοποιήσεων ήταν απόλυτα «εγωιστική», καθώς η μεταβατική κυβέρνηση που ήταν τότε στα πράγματα, ούτε αρμοδιότητα είχε, ούτε δυνατότητα να διευθετήσει την διαφορά.  Απέμειναν, λοιπόν, οι πολίτες μαζί με πολλούς συλλογικούς φορείς, όπως η ΕΣΕΕ, να διαμαρτύρονται αλλά «εις ώτα μη ακουόντων».
Στο κρίσιμο αυτό χρονικό διάστημα, οι φαρμακοποιοί του Πειραιά πήραν στις πλάτες τους όλο το λεκανοπέδιο.   Σήκωσαν στωικά το βάρος του μισού πληθυσμού της χώρας, με ιδιαίτερη αυταπάρνηση, μέσα σε άθλιες συνθήκες τόσο για αυτούς όσο και για τον κόσμο που περίμενε, ξεπερνώντας κατά πολύ τα όρια τόσο των προσωπικών και οικονομικών τους δυνατοτήτων όσο και των φαρμακείων τους.  Η ΕΣΕΕ, μεταφέροντας το αίτημα των συναδέλφων εμπόρων από όλο το λεκανοπέδιο, ζητάει από το κάθε αρμόδιο Ταμείο την κατά προτεραιότητα εξόφληση των δικών τους απαιτήσεων έναντι του Δημοσίου, κατά την πρώτη ευκαιρία που θα δοθεί στον ΕΟΠΥΥ και στα άλλα Ταμεία η δυνατότητα εξόφλησης μέρους ή του συνόλου των οφειλομένων. 
Η υλοποίηση του αιτήματος μας θα είναι ελάχιστη αναγνώριση για το δύσκολο έργο που οικειοθελώς ανέλαβαν οι Πειραιώτες φαρμακοποιοί την κρίσιμη στιγμή, όταν οι αντίστοιχοι συνάδελφοί τους της Αθήνας παρατηρούσαν το θέαμα και τις επιπτώσεις του, ολοκληρωτικά απαθείς.
Είναι μια χρυσή ευκαιρία για το κράτος να επιβραβεύσει, χωρίς κόστος για το ίδιο, μία ομάδα επαγγελματιών, που μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες κράτησαν ζωντανό το σύστημα υγείας της χώρας και διέσωσαν την αξιοπρέπεια του λειτουργήματος του φαρμακοποιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου