Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013

Δήλωση του Προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κωστή ΧατζηδάκηΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 42, 105 63 ΑΘΗΝΑ

Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2013


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Δήλωση του Προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κωστή Χατζηδάκη»

Προϋπόθεση της επανεκκίνησης και παραγωγικής λειτουργίας της αγοράς είναι η σοβαρότητα απόψεων που εκφράζονται από τους αρμόδιους φορείς και η επίτευξη ενός ελάχιστου επιπέδου συνεννόησης ανάμεσα στους παράγοντες της αγοράς.
Ωστόσο, η σημερινή μας συνάντηση με το υπουργείο Ανάπτυξης ήταν μάλλον η επιβεβαίωση της μέχρι σήμερα απουσίας ουσιαστικού διαλόγου. Δυστυχώς, δεν είναι δυνατόν να προωθηθεί καμία πολιτική όταν το υπουργείο Ανάπτυξης δεν φαίνεται να επικοινωνεί με το υπουργείο Οικονομικών για το περίφημο "ημίμετρο των αποδείξεων" και για τη χωρίς κανένα δημοσιονομικό κόστος νομοθετική προστασία της "εντός κρίσης μικρομεσαίας επιχείρησης".
Οι αρμόδιοι υπουργοί ας επιδιώξουν πρώτα μία στοιχειώδη συνεργασία μαζί μας και ας αφήσουν τους πειραματισμούς και τα πείσματα. Οφείλουν να ακούσουν προσεκτικά τι προτείνουμε και τι δράσεις χρειάζεται άμεσα η αγορά, ώστε να  ρυθμίσουμε όλοι μαζί τα του «οίκου» μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Οι μικρομεσαίοι της αγοράς έχουμε βάλει πλάτη ως τώρα, αλλά υπάρχουν και όρια υπομονής που αν ξεπεραστούν δεν θα υπάρχει δρόμος επιστροφής στην ανάπτυξη. Οι προτάσεις της ΕΣΕΕ επί του πλαισίου λειτουργίας της αγοράς κατατέθηκαν κατόπιν πρόσφατης έρευνας που βασίζεται στην πραγματική δομή και διάρθρωση της αγοράς και όχι σε "φαεινές  ιδέες" που δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα, αλλά αντιθέτως εξαντλούν όλες τις επιχειρήσεις.
Οι Έλληνες έμποροι  νιώθουμε ότι κάποιοι ασχολούνται μαζί μας αποκλειστικά και μόνο για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, ενώ είναι εμφανές ότι δεν υπολογίζουν το εμπόριο στα αναπτυξιακά σχέδια, ούτε το συμπεριλαμβάνουν σε κάποια αναπτυξιακή δράση του ΕΣΠΑ, αλλά αντίθετα το  αντιμετωπίζουν ως "παρασιτικό" επάγγελμα.
Επειδή εμείς πράγματι θέλουμε το καλό της αγοράς περισσότερο από τον καθένα και γνωρίζουμε τι θα τη βελτιώσει καλύτερα από οποιονδήποτε πολιτικό, καλούμε το υπουργείο Ανάπτυξης να επανεξετάσει το άρθρο 5 και να αναθεωρήσει το άρθρο 6 του νέου Αγορανομικού Κώδικα και να παρέμβει έγκαιρα για να αντιμετωπιστεί κάθε λανθασμένη επιλογή που απειλεί τις προσπάθειες όλων μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου