Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Κίνημα “Move your money”…

www.olympia.gr by epikairos

Τους λογαριασμούς τους αποσύρουν από τις 5 μεγαλύτερες τράπεζες της Βρετανίας χιλιάδες καταθέτες λόγω των συνεχιζόμενων αποκαλύψεων σκανδάλων και ανήθικης συμπεριφοράς των τραπεζιτών. Την ίδια στιγμή, δεκάδες χιλιάδες νέοι λογαριασμοί ανοίγουν σε αποταμιευτικούς συνεταιρισμούς, πιστωτικές κοοπερατίβες, συνεργατικές τράπεζες και συνεταιρισμούς στεγαστικής πίστης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κινήματος «Move Your Money», οι Βρετανοί καταναλωτές, αγανακτισμένοι από τη συνεχιζόμενη απληστία των τραπεζιτών, αδειάζουν με απροσδόκητους ρυθμούς τους τελευταίους μήνες τους λογαριασμούς τους στις πέντε κορυφαίες τράπεζες της χώρας – Barclays, HSBC, Santander, Lloyds Banking Group και Royal Bank of Scotland.
Η «Move Your Money» αποτελεί μια διεθνή εκστρατεία αποκέντρωσης της τραπεζικής, που στόχο έχει να ενημερώσει πολίτες και οργανισμούς και να ενισχύσει τη μεταφορά των καταθέσεών τους από τις διεφθαρμένες -«πολύ μεγάλες για να αφεθούν να πτωχεύσουν»- τράπεζες της Wall Street και του υπόλοιπου κόσμου, που γονάτισαν την παγκόσμια οικονομία με τα αδιάκοπα κερδοσκοπικά τους παιχνίδια στις προηγούμενες δεκαετίες και σώθηκαν στα τέλη του 2008 από τις κυβερνήσεις χάρη στα χρήματα των φορολογουμένων.
Διαπιστώνοντας ότι ελάχιστα άλλαξαν από τότε, λόγω της απροθυμίας των τραπεζιτών να αλλάξουν και των κυβερνήσεων να δράσουν, η «Move Your Money» ενθαρρύνει τους πολίτες να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, ψηφίζοντας με τα ίδια τα χρήματά τους. Στο πλαίσιο αυτό ενθαρρύνουν ιδιώτες και οργανισμούς να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους από τις μεγάλες τράπεζες σε μικρότερα τοπικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με τον βρετανικό βραχίονα της «Move Your Money», στους τελευταίους 12 μήνες οι συνεργατικές τράπεζες, οι πιστωτικές κοοπερατίβες, οι τοπικές αποταμιευτικές τράπεζες και άλλοι χρηματοπιστωτικοί συνεταιρισμοί της χώρας κατέγραψαν ραγδαία άνοδο των δραστηριοτήτων τους. Βασική αιτία, η συνεχιζόμενη αποκάλυψη σκανδάλων στις μεγάλες τράπεζες όπως αυτό της χειραγώγησης του επιτοκίου αναφοράς της διατραπεζικής αγοράς του Λονδίνου – Libor.
Σύμφωνα τις εκτιμήσεις της «Move Your Money», το τελευταίο μόνο εξάμηνο στις μικρές αποταμιευτικές τράπεζες της Βρετανίας άνοιξαν περί τους 20.000 νέους λογαριασμούς. Ακόμη, μόνο στο γ΄ τρίμηνο της χρονιάς -δύο μήνες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου χειραγώγησης του Libor και της ύψους 467 εκατ. δολαρίων διευθέτησης της Barclays με τις αρχές της Βρετανίας και των ΗΠΑ- οι συνεταιριστικές τράπεζες της χώρας είδαν 78.000 ιδιώτες να ανοίγουν αποταμιευτικούς λογαριασμούς σε αυτές. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και το 2013.
Οι μεταφορές καταθέσεων από τις μεγάλες τράπεζες προς τις μικρότερες συνεταιριστικές δεν γίνεται πάντα χωρίς εμπόδια. Τον περασμένο Αύγουστο, για παράδειγμα, δεκάδες Αμερικανών πολιτών, διαμαρτυρόμενοι για τις φαύλες πρακτικές των μεγάλων τραπεζών, επεχείρησαν να κλείσουν τους λογαριασμούς τους και να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από υποκατάστημα της Bank of America στο St. Louis, των ΗΠΑ.
Η διεύθυνση της τράπεζας κάλεσε τις ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας, η οποία οχύρωσε το υποκατάστημα, αρνούμενη στους συγκεκριμένους πελάτες το δικαίωμα να μεταφέρουν τα χρήματά τους και στους υπόλοιπους να έχουν πρόσβαση.
Νωρίτερα, τον Οκτώβριο του 2011, μάνατζερ της ίδιας τράπεζας σε υποκατάστημα της Σάντα Κρουζ είχε κλειδώσει μέσα δύο πελάτες που ήθελαν να κλείσουν τους λογαριασμούς τους και κάλεσε την αστυνομία να τους συλλάβει.

Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου