Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2011

Newsletter Επιμελητήριο


 Newsletter
Τρίτη,  01 Νοεμβρίου 2011

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του
·         Ταφόπλακα για τους επαγγελματίες η χρήση πετρελαίου κίνησης στη θέρμανση

Σύμφωνα με το άρθρο 36 του Ν. 3986/01-7-2011 (μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα) γίνεται σοβαρή τροποποίηση στις διατάξεις του άρθρου 73 του ν. 2960/2011 (τελωνειακός κώδικας) για τη χρήση του πετρελαίου θέρμανσης. Ο νόμος αυτός σε συνδυασμό με την εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών που εκδόθηκε στις 13.10.2011, αποτελούν τη χαριστική βολή και επιφέρουν νέο πλήγμα σε βάρος των επαγγελματιών, σύμφωνα με την οποία όλες οι επιχειρήσεις, ατομικές και εταιρικές (ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες, ΕΠΕ, Α.Ε.), θα χρησιμοποιούν στο εξής πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κίνησης, αντί για θέρμανσης. Πρόκειται ουσιαστικά για απόφαση - ‘ταφόπλακα’ για τους επαγγελματίες, καθώς τους υποχρεώνει να πληρώνουν, με σημερινή τιμή 1,45 ευρώ/λίτρο για την προμήθεια του πετρελαίου κίνησης, αντί για 0,9 ευρώ/ λίτρο που πωλείται σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης.


·         Συμφωνία για «κούρεμα» του Ελληνικού χρέους κατά 50%

Σε συμφωνία για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά 100 δισ. ευρώ κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και τραπεζίτες. Μετά από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις της Τετάρτης 26ης Οκτωβρίου, το «κούρεμα» για τους ιδιώτες επενδυτές που έχουν στην κατοχή τους ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου κλείδωσε τελικά στο 50%. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν που υιοθέτησαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης, ένα νέο πολυετές πρόγραμμα ΕΕ-ΔΝΤ ύψους 100 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, έως το 2014, πρόκειται να οριστικοποιηθεί έως το τέλος του 2011. Στο κείμενο αναφέρεται επίσης ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα παράσχουν υποστήριξη ύψους 30 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα.


·         Στα 19,16 δις ευρώ το έλλειμμα  του προϋπολογισμού το εννεάμηνο

Στα 19,161 δις ευρώ διαμορφώθηκε σε δημοσιονομική βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το εννεάμηνο, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, έναντι του νέου στόχου 19,242 δις ευρώ όπως προσδιορίστηκε μετά το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2012 και ελλείμματος 16,650 δις ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

·         Στο 10,2% αυξήθηκε η ανεργία στην Ευρωζώνη, σταθερός στο 3% ο πληθωρισμός

Αμετάβλητος στο υψηλότερο επίπεδο της τριετίας παρέμεινε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, ενώ το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 10,2 % τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία  που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Eurostat και καταδεικνύουν τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ευρωπαϊκές οικονομίες. Τον υψηλότερο δείκτη ανεργίας στην Ε.Ε. , έχει η Ισπανία (22,6%), η Ελλάδα (17,6% τον Ιούλιο) και η Λετονία (16,1%). Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου