Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Κόβουν παντού την πίστωση


Υπερψήφισε η συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου τη σκληρή γραμμή. Υπό παραίτηση ο πρόεδρος του Συλλόγου Θ. Αμπατζόγλου, που πρότεινε να δοθεί εβδομαδιαία διορία στον Οργανισμό για να καλύψει τα οφειλόμενα

Νέο «Γολγοθά» θα περάσουν οι ασφαλισμένοι μετά την απόφαση των φαρμακοποιών για αναστολή πίστωσης
Νέο «Γολγοθά» θα περάσουν οι ασφαλισμένοι μετά την απόφαση των φαρμακοποιών για αναστολή πίστωσης

Σοβαρές αναταράξεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες στον χώρο της Υγείας. Οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας αποφάσισαν να αναστείλουν την πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ οι γιατροί ξεκινούν κινητοποιήσεις αναφέροντας ότι οι διαρκείς περικοπές των δαπανών για την Υγεία έχουν εξαντλήσει τόσο τους ασθενείς όσο και τους επαγγελματίες της Υγείας. Γιατροί και φαρμακοποιοί προειδοποιούν ότι ο ΕΟΠΥΥ καταρρέει και επισημαίνουν ότι χιλιάδες ασφαλισμένοι θα μείνουν χωρίς φάρμακα και ιατρική περίθαλψη.
Παράλληλα, δηλώνουν αδυναμία να σηκώνουν πλέον το βάρος των εκατομμυρίων ευρώ που τους οφείλει ο Οργανισμός.
Σημειώνεται ότι σε 14 νομούς οι ασθενείς καλούνται εδώ και ημέρες να καταβάλλουν το αντίτιμο των φαρμάκων τους έπειτα από αποφάσεις των τοπικών συλλόγων. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γερ. Βουδούρης σε ραδιοφωνική συνέντευξή του κάλεσε τους φαρμακοποιούς να μην προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις δεσμευμένος ότι η αποπληρωμή θα πραγματοποιηθεί κανονικά.
O πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θ. Αμπατζόγλου
O πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θ. Αμπατζόγλου
Η απόφαση για αναστολή της χορήγησης φαρμάκων επί πιστώσει στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ ελήφθη σε συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο.
Κατά τη διάρκειά της οι φαρμακοποιοί κατέληξαν στο αίτημα για τακτοποίηση όλων των εξωσυμβατικών οφειλών του ΕΟΠΥΥ, που πλέον φτάνουν τις 85 ημέρες, τη νομοθετική ρύθμιση του συμψηφισμού των χρεών του ΕΟΠΥΥ με τις οφειλές των φαρμακοποιών προς το κράτος, την άμεση χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ με το 0,6% του ΑΕΠ και την απόδοση των ασφαλιστικών εισφορών των Ταμείων προς τον Οργανισμό.
Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γερ. Βουδούρης
Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γερ. Βουδούρης
Παράλληλα, ζητούν τη νομοθετική ρύθμιση των όρων υπαγωγής των φαρμακείων στον «Τειρεσία» και εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου για τον τραπεζικό δανεισμό των φαρμακοποιών ώστε να βελτιωθεί η ρευστότητά τους.
Φορτισμένο κλίμα
Η συνέλευση του ΠΦΣ ήταν θυελλώδης, καθώς η πλειοψηφία αντιτάχθηκε στην πρόταση που διατύπωσε ο πρόεδρος του συλλόγου Θεόδωρος Αμπατζόγλου θεωρώντας την ήπια σε σχέση με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
Ο κ. Αμπατζόγλου πρότεινε εβδομαδιαία παράταση στη διορία για αποπληρωμή των συνταγών Μαΐου και την έναρξη κινητοποιήσεων στις 14 Σεπτεμβρίου σε περίπτωση που δεν έχουν πληρωθεί μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα οι συνταγές του Ιουνίου.
Οι φαρμακοποιοί διατήρησαν τις επιφυλάξεις τους αναφέροντας ότι έχουν υποχωρήσει πολλές φορές δείχνοντας καλή πίστη σε αντίστοιχες δεσμεύσεις οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν ποτέ με αποτέλεσμα το πρόβλημα να χρονίζει.
Ο κ. Αμπατζόγλου εν μέσω της τεταμένης ατμόσφαιρας έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση της συνέλευσης αναφέροντας ότι «μετά το χάος που επικράτησε και την αδυναμία λήψης συνεκτικής απόφασης είναι αδύνατον να εκπροσωπήσει τον κλάδο απέναντι στην κυβέρνηση και την κοινωνία», ενώ αρκετοί σύλλογοι, μεταξύ των οποίων οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης, επέμειναν στην αποπληρωμή όλων των χρεών, δηλαδή και των περασμένων ετών.
Νέες βολές
Σε κινητοποιήσεις και οι γιατροί
Με γενικό μπλακ άουτ απειλείται ο χώρος της Υγείας από τις αρχές του επόμενου μήνα, καθώς σε δυναμικές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται και οι γιατροί. Η Eνωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ ξεκινά την επόμενη Δευτέρα κινητοποιήσεις προειδοποιώντας για την «επερχόμενη κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ η οποία», όπως λένε, «αποτυπώνεται έμπρακτα στην πολύμηνη στάση πληρωμών που έχει επιβάλει το Ταμείο».
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει ανακοινώσει ότι, αν δεν λάβει μέχρι την Πέμπτη ρητές δεσμεύσεις για την αποπληρωμή των χρεών του ΕΟΠΥΥ και τη βιωσιμότητα του Ταμείου, θα καλέσει τα μέλη του να αναστείλουν οποιαδήποτε συνεργασία με τον οργανισμό από 3 Σεπτεμβρίου.
Ο ΙΣΑ επισημαίνει ότι δεν είναι διατεθειμένος να δώσει άλλη πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση, κάνει λόγο για τραγική κατάσταση και ζητά, μεταξύ άλλων, σαφές χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή των 570 εκατ. ευρώ που οφείλει ο ΕΟΠΥΥ στους γιατρούς από το 2010 και το 2011 μέσω των ασφαλιστικών φορέων που υπάχθηκαν στον οργανισμό.

Κατερίνα Ροββά

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου