Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Κίνα: Στην Ελλάδα logistics, στη Βουλγαρία νέα εξαγωγική αγροτική οικονομία, ποιος τελικά κερδίζει;



Image
Μπορεί οι Κινέζοι να έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα στον τομέα των logistics και των μεταφορών εμπορευμάτων, όμως τις παραγωγικές επενδύσεις τους στα Βαλκάνια επιλέγουν να τις πραγματοποιήσουν στην Βουλγαρία.
Έτσι μετά την κατασκευή της βουλγαρικής silicon valley έξω από την Σόφια, την κατασκευή εργοστασίου που θα κατασκευάζει τέσσερα μοντέλα αυτοκινήτων με προσδοκώμενο κύκλο εργασιών 450.000.000 ευρώ το χρόνο (το εργοστάσιο θα παράγει 50.000 αυτοκίνητα το χρόνο μία επένδυση αξίας 80 εκατ. ευρώ με δυνατότητα επέκτασης στα 400 εκατ. ευρώ), τώρα κινεζική εταιρεία μίσθωσε  αγροτική έκταση 20.000 στρεμμάτων για την παραγωγή καλαμποκιού που θα εξάγεται στην Κίνα!
Η κινεζική εταιρεία θα αυξήσει την παραγωγή του γεωργικού αυτού προϊόντος για την παραγωγή αλεύρων  και αραβοσιτελαίου, τα οποία θα εξάγονται στο σύνολο τους στην Κίνα. Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται σε 10 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτή είναι η  πρώτη επένδυση στον τομέα της γεωργίας στην οποία η Κίνα έχει πραγματοποιήσει σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόϊκο Μπορίσοφ  ένας άνθρωπος που έχει ζήσει στο «πεζοδρόμιο» και γνωρίζει τι θα πει αγώνας για επιβίωση «Η επένδυση αποτελεί το πρώτο βήμα για την υλοποίηση των κοινών σχεδίων στον τομέα της γεωργίας».
Τις δηλώσεις αυτές τις έκανε ο Βοπύλγαρος πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον υφυπουργό Γεωργίας Γκάο Χομπίν Κιτάου, ο οποίος επισκέπτεται τη Βουλγαρία. «Το έργο που ξεκίνησε στη Βοϊνίτσα, αποδεικνύει το ενδιαφέρον της Κίνας για συνεργασία με τη Βουλγαρία», επεσήμανε ο Γκάο Χονμπίν.
Ένα ακόμα πρόγραμμα το οποίο πρόκειται να αναλάβει κινεζική εταιρεία και πιο συγκεκριμένα η «Τιανγίν Αγκριμπίζνες» είναι στον τομέα της κτηνοτροφίας όπου η εταιρεία προτίθεται να επενδύσει στην Βουλγαρία αρκετά εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας της γειτονικής χώρας με προϊόντα που θα εξάγονται στην Κίνα.
Με απλές κινήσεις η Βουλγαρία ενισχύει σε συνεργασία με την Κίνα τον τομέα της υψηλής τεχνολογίας της αυτοκινητοβιομηχανίας και της αγροτικής παραγωγής ενώ η αντίστοιχη ελληνική πολιτική ελίτ έχει θέσει ως το μέγα στοίχημα της ανάπτυξης της αξιοποίηση του Ελληνικού με την κατασκευή ξενοδοχείων καζίνο και άλλων «πολιτιστικών ιδρυμάτων» νυκτερινής διασκέδασης τα οποία θα προσελκύσουν τους μερακλίδες πλούσιους του κόσμου να έρθουν στην Αθήνα για να ξεφαντώσουν. Και όλα αυτά με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης το 2017 και αν….υπάρχει Ελλάδα τότε.
Αντί να κοιτάξουμε να ενισχύσουμε την αγροτική μας παραγωγή με αντίστοιχες συμφωνίες που θα εξασφάλιζαν το εισόδημα του Έλληνα αγρότη, αντί να βοηθήσουμε την ελληνική silicon valley του πολυβασανισμένου προγράμματος ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ η Ελλάδα επενδύει σε καζίνα ξενοδοχεία και υπηρεσίες για πλούσιους πελάτες ξεχνώντας ότι ο τουρισμός έχει φάσεις ανόδου και καθόδου.
Τι άλλο όμως να περιμένει κανείς από μία ελίτ που δεν ίδρωσε ποτέ για το μεροκάματο και μεγάλωσε στα σαλόνια. Τι σχέση έχουν οι νεοέλληνες με τους Έλληνες που βγήκαν μπαρουτοκαπνισμένοι από το Β’ ΠΠ ανθρώπους που ήταν γεμάτοι με όρεξη για δημιουργία και παραγωγή προϊόντων.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου